Unto Oksanen – 80 vuotta!

24.5.2022

Urheilun monitoimimiehenä tunnetuksi tullut Unto Oksanen vaikutti pitkään muun muassa jääkiekko-otteluiden toimitsijatehtävissä Kotkan Titaanien kotiotteluissa.

Seuramme kunniajäsen ja monivuotinen seura-aktiivi Unto Oksanen saa tällä päivämäärällä täyteen 80 vuoden kunnioitettavan iän.

Sunilan Sisu ry onnittelee ylpeänä yhtä seuramme pitkän linjan kivijalkatoimijaa, Unto Oksasta, hänen 80-vuotis syntymäpäivänään!

Unto on Sisun jäsenistöön olonsa aikana harrastanut laajasti todella monia seuran repertuaariin kuuluneita urheilulajeja – voimistelua, hiihtoa, yleisurheilua, jalkapalloa, jääkiekkoa ja soutua, josta muodostui lopulta hänen päälajinsa.

Soudun saralta löytyvät täten luonnollisesti myös Unton uran suurimmat henkilökohtaiset meriitit, jotka ovat 16 eri väristä SM-mitalia eri veneluokissa (kolme Suomen mestaruutta).

Mitaleista tosin suurin osa on Oksasen Jämsänkoskella viettämältään ajalta, hänen edustettuaan 1960-luvun alkupuoliskon Jämsänjoen Soutuveikkoja. Suomen sinivalkoisia värejä Unto pääsi kantamaan harteillaan vuoden 1964 Amsterdamin EM-kisoissa miesten soudun perämiehettömässä nelosessa.

1990-luvulla Unto on soutanut sisähankanelosveneellä Nuijamaalta Viipuriin ja takaisin Saimaan kanavaa pitkin yhdessä Veli-Antti Kaukisen, Antti Äikkään ja Pertti Salmisen kanssa sekä osallistunut samojen herrojen kanssa soudussa veteraanien maailmanmestaruuskilpailuihin Bonnissa Saksassa ja Miamissa Yhdysvalloissa.

Soudun ohella toinen Unton ”päälajeista” oli jääkiekko, jossa hän edusti paikallisia seuroja Jääkotkia, Pallokarhuja, Kiripoikia ja Peli-Karhuja ennen kuin Sisu otti jääkiekon lajikseen. Jämsänkoskella ollessaan Oksanen pelasi Jämsänkosken Ilveksen paidassa ja hänet valittiin vuonna 1965 Keski-Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi.

Keski-Suomesta Karhulaan palattuaan Unto edusti jääkiekossa Sisua niin pelaajana, pelaajavalmentajana kuin kapteeninakin aina kevääseen 1974 saakka, jonka jälkeen hän oli yhtenä perustajajäsenenä polkaisemassa pystyyn kotkalaista jääkiekkoilun erikoisseura Kotkan Titaaneita.

Titaanien riveissä Oksasta ei pelaajana enää nähty, vaikka ura jatkuikin vielä lähes 10 vuoden ajan punanuttujen kakkosjoukkueen Titityyn riveissä silloisessa 4. divisioonassa.

Titaanien johtokunnassa Unto sitä vastoin toimi seuran perustamisesta lähtien kolmella eri vuosikymmenellä, joista kaksi kautta 1980-luvun alussa kuluivat puheenjohtajan nuijaa heiluttaessa.

Johtokunnassa toimimisen lisäksi Unto valmensi niin Titityytä kuin vuoron perään kaikkia Titaanien juniorijoukkueita aina A-nuoriin saakka. Tämän lisäksi Oksanen oli Titaanien edustusjoukkueen sekä samalla myös A-nuorten joukkueenjohtajana useamman kauden ajan.

Pelaaja-, valmentaja- ja taustatoimijapuuhiensa ohella Unto ehti liittyä mukaan Kotkan Jääkiekkoerotuomarit ry:n toimintaan sekä myös jakaa oikeutta jäällä jääkiekkotuomarin ominaisuudessa. Nähtiinpä hänet niin ikään erotuomarikerhon jäsenenä Kotkan jäähallilla ottelutoimitsijan ominaisuudessa yhdessä rakkaan vaimonsa Pirjon kanssa aina 2010-luvun lopulle saakka.

Yksi Oksasen ehkäpä tärkeimmistä teoista titaanikiekkoilussa oli muovata 2000-luvun alussa punanuttujen kiekkokoulun toiminta nykyiseen muotoonsa, hänen toimittuaan seitsemän vuoden ajan kiekkokoulun rehtorina. Tästä syystä Titaani-Juniorit ry kunnioittikin Untoa järjestämällä kiekkokouluturnauksia, jotka kantoivat Unto Oksasen nimeä.

Kotkalaisen kiekkoilun ohella Oksanen on kuulunut jäsenenä Kymenlaakson piirin jääkiekkojaostoon sekä toiminut jäsenenä yhteensä 18 vuotta Suomen Jääkiekkoliiton Kymi-Saimaan aluehallituksessa ja 1980-luvulla viiden vuoden ajan Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuustossa.

Unton pyyteetön työ suomalaisen ja kotkalaisen jääkiekkoilun eteen on huomioitu myös Suomen Jääkiekkoliiton taholta, joka on palkinnut Oksasen kultaisella ansiomerkillä. Myös Opetusministeriö on myöntänyt Untolle Suomen Liikuntakulttuurin ja Urheilun ansiomitalin kullatuin ristein.

Soudun ja jääkiekkoilun lisäksi Oksasen komeaan meriittilistaan kuuluvat toimiminen jalkapalloerotuomarina usean vuoden ajan ja hän on ollut myös mukana käynnistämässä nappulajalkapallotoimintaa Kotkassa 1980-luvun alussa sekä aloittamassa 1990-luvun alussa yli kymmenen vuotta jatkunutta Kirkkoveneiden haastesoututoimintaa, jonka tuotot ohjattiin vuosittain Lastenosastojen Tuki ry:lle.

Unto Oksasen pitkä ja maineikas ura Sisussa jatkui aina 2010-luvulle saakka niin jalkapalloilijana, soutuvalmentajana, veteraanisoutajana, golfarina kuin eri jaostojen- ja seuran johtokunnan jäsenenä.

Nykyään seuran kunniajäsenen arvonimen saanut Unto hoitaa päivittäisen kuntoilunsa virkistävien kävelylenkkien avulla.

Jääkiekkoilijan urallaan Unto edusti muun muassa Jämsänkosken Ilvestä. @ Pirjo Oksanen